Egy komoly projekt odafigyelést igényel

Egy komoly projekt odafigyelést igényel

hajdú villanybojler árakVan egy barátom, akinek, és az édesapjának mindenük a búvárkodás. Annyira, hogy vásároltak egy nagy telket, ahol létre hoztak egy mesterséges tavat és búvártanfolyamokat indítottak. Természetesen, egy nem túl nagy, mesterséges tóban nem olyan élmény búvárkodni, mint az óceánban, de megtanulni búvárkodni, tökéletes terep. Nagyon sok tanfolyamot és egyéni órát tartanak egy rakás embernek, akik aztán velük, vagy nélkülük, eljárnak óceáni utakra, ahol aztán kamatoztathatják a tudásukat a csodálatos környezetben.

Engem is sokat győzködtek, hogy tanuljak meg búvárkodni, de egy-két alkalmi próbálgatás után feladtam a dolgot, mivel amúgy sem szeretek úszni sem, és nem is vagyok valami sportos alkat.  De azért valahogy úgy alakult, hogy nekem is sikerült részt vennem az üzletben a barátommal és az apukájával. Mivel a tó egyszerű úszásra is tökéletesen alkalmas, ezért kialakítottunk egy strandrészleget is, ahova belépőjeggyel fogadjuk a fürdőzni vágyókat. Itt pedig aztán van minden: kajálási lehetőség, kocsma, öltözők, napágyak és a többi cucc. Szerencsénkre olyan szuper helyen vásárolták ezt a telket, hogy nagyon közel esik a fővároshoz is, és más településekhez, de mégis a természet közepén van. így mindenki imád járni hozzánk és nagyon sokat pont a nyaralásuk közben kapnak rá a búvártanfolyamunkra.

Egy ilyen tanfolyam több napos, mely idő közben a résztvevők ott laknak a tótól nem messze kialakított campingben, ahol több kis házikó várja őket. Ennek a létrehozásában, a strand ötletében és kivitelezésében, valamint a saját lakosztályunk létrehozásában mind én voltam a főnök, mivel a haverom és az apukája nem tudott semmi másra koncentrálni, évekig csakis a búvárkodás hozta lázba őket. Szerencsére én megláttam az üzleti lehetőséget a dologban (és így sikerül csak fenntartania magát a tó).

Az egyik legnagyobb kihívás számomra a meleg víz megoldása volt a campingben, a strand mosdóin, valamint a saját házunkban, ahol két külön fürdőszobát, egy mosdót és egy konyhát is el kellett látnunk meleg vízzel. Mivel még soha nem építkeztem, és nem is újítottam fel, komoly tanácsokra volt szükségem. Végül is, az egyik búvárórákra járó személy segített a legtöbbet, aki kijelentette, hogy a Hajdú villanybojlerek a legjobbak, ráadásul hazai gyártásúak is és ne is próbálkozzak meg másban gondolkodni. Hatására nemsokára rá is kerestem a Hajdú villanybojler árakra és sikerült is találnom mindent, amire szükségem volt.

Mint említettem, nem voltam én túl nagy szakértője a témának, de találtam egy oldalt, ahol nagyon jó árban voltak a villanybojlerek, a többihez képest, valamint lehetett vásárolni hozzá beszerelést is. Ez teljesen lenyűgözött, hiszen hiába is vettem volna meg valahol bármilyen random bojlereket, ha aztán még lett volna vele egy csomó gondom, amíg sikerül felszereltetném. És persze azután derült ki, hogy a csomó gondnak pont a duplája lett volna, hiszen ahhoz, hogy működőképes legyen egy ilyen villanybojler az otthonodban, két dologra is szükséged van: villanyszerelő és vízvezeték szerelő. Na de szerencsére én ezt megúsztam. Így is elég sokat agyaltam, hogy mi alapján válasszam ki és vásároljam meg a bojlereket.

Először is vásároltam két darab Hajdu AQ 120 ErP elektromos melegvíztároló villanybojlert, melyekhez épp ingyenes kiszállítási és beszerelési akció tartozott. Ahogy a neve elárulja (persze laikusként ez nekem sem mondott semmit) ez egy 120 literes tartályú bojler. Miért is kellett nekem ilyen monstrumból kettő? Az egyik a strandon lévő mosdókhoz választottam, mert ott öt-öt csap volt tervezve, melyek, ha folyamatosan és egyszerre használatban vannak, akkor nagy szükség van a méretes tartályra tele meleg vízzel. A másikat pedig a saját házunkba vásároltam, ahol, mint említettem, két fürdőszoba volt egy-egy káddal és egy-egy kagylóval, egy mosdó egy kagylóval és egy konyha szintén egy kagylóval. Ebben az épületben volt egyébként a recepcióink is. A villanybojlerbolt.hu oldalon egyébként részletesen be volt mutatva a bojler, tehát ezért voltam biztos benne, hogy meg fog felelni az elvárásoknak. Annak is örültem, hogy fali függőleges forróvíztároló, mivel mindkét helyre így fért el a leginkább, tehát a hellyel is jól sikerült gazdálkodnom. Egyébként a tartálynak kivezetett hőfokszabályozója van, ami egyértelműen lehetővé teszi számunkra, hogy beállítsuk a hőmérsékletet. Ez leginkább a strandon szerencsés, ahol nem hiszem, hogy az illemhely használata után bárki is 100 fok melegségű vízzel szeretne kezet mosni. Teát itt be tudtuk állítani a tartályt, hogy ne melegítse fel ennyire durván a vizet, ezzel pedig természetesen energiát és pénzt spórolunk. Csodás ez a gépezet. A bojler minőségének és anyagának köszönhetően a benne tárolt víz egyaránt megfelel tisztálkodási és étkezési célra is, tehát azt sem néztem be a bojlerválasztáskor, hogy a konyhába is fog víz érkezni belőle.

Na de ez az egy bojler nem oldotta meg még minden problémámat. Ott voltak még a campingházak. (Csak úgy mellesleg mondom, hogy a vendéglő és a kocsma épületek meleg vízének ügyét én teljesen arra a cégre bíztam, aki befektetett egyébként is azok megépítésébe és utána üzemeltetni is kezdte őket). Összesen hat kicsi pihenőházat építettünk, melyekben házanként egyetlen csapra volt szükségünk, ami a pici illemhelyiségen kívül volt megtalálható, az ajtó mellett, szóval így kézmosásra is használhatták, de akár apróbb tisztálkodásra is. Mivel ezek az épületek kissé távol voltak egymástól, így nem volt jó megoldás az, hogy egy nagy bojlert vásároljak hozzájuk.

Végül is hat darab Hajdu FTA10 elektromos melegvíztárolót vásároltam, melyek szintén falra függeszthetőek, de a kagyló alá és csap is tartozik már hozzá. Ez a 10 literes bojler tökéletes ilyen kisebb kézmosók vízigényének kielégítésére. Egyébként, akárcsak a nagyobb testvérén, ezen is be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, legmagasabb 80 fokra. Ehhez már nem volt akció, így meg kellett vásárolnom hozzá a szállítást és beszerelést, mely beszerelés nemcsak abból állt, hogy felszerelték a falra a bojlereket, hanem üzembe is helyezték őket. Mert, mint már régebb jeleztem, nagyon nehéz lett volna, ha külön emberkéket kellett volna hívnom ahhoz, hogy elindítsák a bojlereket.

Az érdekesség kedvéért mondom, hogy azért nem soroltam fel az elején a campinghez tartozó vizesblokkot, mert teljesen megfeledkeztünk róla. Szóval azt utólag építettük meg a campingházak közelében. Ellenkezőleg a strand vizesblokkjával, ahol csak öt-öt kagyló volt, itt több dologra is szükség volt, mert ide már tusolni is jártak az emberek. Valamint, ha már építettünk egy új épületet, akkor csináltunk egy konyhát is, négy kagylóval ellátva, hogy a campingezők használni tudják azt. Mivel az előzőekben nagyon meg voltam elégedve a Hajdu bojlerekkel ás a villanybojlerbolt.hu oldal szolgáltatásival, amikor ezt a vizesblokkot építettük, akkor is tőlük rendeltem a termékeket. a „búvárparadicsomunk” pedig él és virágzik, mert rengetegnek jönnek hozzánk starndolni és campingezni.