Búvárkodni a Balatonban? Inkább bérelj hajót!

Búvárkodni a Balatonban? Inkább bérelj hajót!

Amikor valaki búvárkodásra adja a fejét, egyből az azúrkék tenger mélyén rejlő csodás természeti kincsek, az egzotikus halfajok és a különleges szépségű korallzátonyok lebegnek a lelki szemei előtt. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy nem kell ennyire messzire menni, hogy az ember búvárkodni tudjon? A magyar tengernek is bőven van olyan része, ahol érdemes lehet merülni.

A hajóbérlés a Balaton egyik legvirágzóbb üzletága, rengeteg hajót látni a partokról a vízre nézve, főként vitorlásokat. De mi van a víz alatt? Ezt akartam én is kideríteni a barátaimmal, ezért úgy döntöttünk tavaly nyáron, hogy merülni fogunk. Tapasztalt búvárokként a felszerelésünk már bőven megvolt ehhez, de egyvalamivel még nem rendelkeztünk: nem tudtuk, hogyan fogunk bejutni a víz közepére, ahol már elég mély van ahhoz, hogy búvárkodni tudjunk.

Valahonnan hajót kellett szereznünk, és mivel a vásárlás egy elég komoly anyagi befektetést igényelt volna, egyből beírtam inkább a keresőbe, hogy “hajóbérlés balaton”, hogy lássam a kínálatot. Mivel szállást a legkönnyebben Siófokon tudtunk találni (az egyik haveromnak van ott nyaralója, aki örömmel adta nekünk kölcsön 1-2 napra), ezért elég könnyű volt szűrni az ajánlatok között. Végül a Balaton Pro flottája mellett tettük le a voksunkat, mert a 7 hajó között megtaláltuk azt, amit mi is kerestünk. A hajóbérlés Balaton mellett tehát nem jelent komoly kihívást, főleg akkor, ha az internet is a segítségünkre siet.

Így, hogy a balatoni hajónk már megvolt, sok minden nem állhatott az utunkba. Rengeteg legendát hallani arról, mennyi mindent lehet találni a Balaton fenekén, elsüllyedt tanktól kezdve, róma romokon át hihetetlen kincsekig, de őszinte leszek: mi semmit sem találtunk. Ennek két oka volt. Egyrészt, nagyon iszapos területet választottunk, amit pillanatok alatt felkavartunk magunk körül, és alig néhány perc után már az orrunkig sem láttunk a víz alatt. Másrészt pedig rájöttünk, hogy igazából a hajózásban sokkal több örömünket leljük a magyar tengeren, mint a merülésben.

Mivel az egyik társam ért a vitorlázáshoz is, ezért nem kértük külön hajóvezető segítségét. Ahogy ott álltunk mellette, és követtük az utasításait, egyszerűen megszerettük az egészet. Korábban mindig a tengerre mentünk búvárkodni, ott pedig motorcsónakkal mentünk a merülési ponthoz – egy olyat vezetni pedig pont olyan, mint egy kocsit, szóval abban sok érdekesség nem volt. Na, de a vitorlázás! Az már egészen más tészta! Minden részét imádtam, előjött gyerekkorom minden kalózos játékélménye. A balatoni hajóbérlés a legjobb élményem az egész tavalyi nyárból, pedig egy hónappal korábban Ausztrália partjainál is jártam.

Idén szeretnék egy egész hetet (vagy inkább kettőt) a Balatonnál tölteni majd, hogy hajót bérelhessek, és megtanulhassak végre vitorlázni. Az se lehetetlen, hogy innentől kezdve gyűjteni fogok egy saját vitorlásra. De amíg ez nincs, addig a Balaton Pro kedvező árú hajóbérlési lehetőségeivel is elégedett leszek.