A bukósisak nem az én területem lenne

A bukósisak nem az én területem lenne

Mivel szenvedélyesen szeretem a búvárkodást, nagyon sokszor másokat is próbálok bevezetni ebbe a hobbiba, hogy minél több embernek segítsek átélni azokat, amiket én is szoktam. Sokszor a barátaimmal merülök együtt, mutatom meg nekik, hogy hogyan kell felvenniük a berendezéseket, mindent biztonságosan rögzíteni és a leghatékonyabban úszni velük, és megtanítom őket azokra is kis trükkökre és praktikákra is, amiket én hosszú évek tapasztalatából szereztem meg. Így szinte mindig van társam is akkor, hogyha nyáron valamelyik tengerpartra akarok utazni, és mindig kapok ismeretlenektől is kérdéseket.

Mint azonban mindennek, ennek is megvannak a rossz oldalai – a leggyakoribb kérdés például, amit megkapok, az az, hogy milyen bukósisakot vásároljak? Először amikor ezt meghallottam, azt hittem rosszul hallok, de visszakérdezve megismételte az illető, hogy ő a bukósisakokkal kapcsolatban szeretne érdeklődni, mivel hallotta, hogy én képzett búvár vagyok, így biztos, hogy ismerem a különböző sisakokat is. Úgyhogy az lenne csak a kérdése, hogy melyik a legbiztonságosabb a bukósisak tesztek szerint, és melyik éri meg leginkább?

Természetesen, annak, aki itt jár, szerintem nem kell bebizonyítanom, hogy nem sok minden tudok a motoros bukósisakokról. Attól, hogy búvárkodok, én még teljesen más célra való sisakokat viselek, és fogalmam sincs, hogy mi az, ami egy közúton biztonságban tarthatna egy motorost, és segítené őt, ha valaminek nekiütközik.

Ezt eleinte kerek-perec meg is mondtam az embereknek: én nem olvastam még sose bukósisak teszteket, nem hordtam még sose ilyet, úgyhogy nem fogok tudni neki. Mivel azonban mostanában előfordult, hogy ezzel se tudom lerázni az érdeklődőket, sőt, egyesek csak feljogosítva érzik magukat arra, hogy megsértődjenek, amiért nem segítek, már egészen más taktikát folytatok.

Elkezdtem utánanézni, hogy mit is lehet elmondani a motoros bukósisakokról azoknak, akik ilyennel keresnek meg. Hogyan válasszunk, milyen méret lehet a megfelelő, milyen mintát rakjunk rá és hol tudjuk festetni, ha valami teljesen egyedit akarunk? Mindebben az internet volt segítségemre, ahol meg tudtam találni minden információt a bukósisak tesztekről és minden más kapcsolódó motoros dologról, és ki tudtam magam képezni úgy, hogy jártasnak tűnjek a témában.

Így, bár valójában még mindig csak búvársisak volt eddig a fejemen, ha valaki felhívna, már nem kell azt mondanom, hogy nem tudom, miről beszél. Ennél sokkal egyszerűbb néhány egyszerű tényt mondani neki, amíg azt nem gondolja, hogy már minden információt megkapott.

Ha valaki azt kérdezi, hogy mi alapján válasszon sisakot, akkor például felhívom a figyelmet a színére: arra, hogy egy fekete sisakot kevésbé könnyen vesznek észre az autósok szürkületkor, és veszélynek teszi ki magát, ha ilyenben motorozik. Sokkal biztonságosabb valamilyen világosabb szín, és ha lehet, akkor a mintázatában legyen UV sárga is, amit direkt arra találtak ki, hogy az ilyen baleseteket megelőzhesse.

Ha valaki a bukósisak tesztekről kérdez, akkor minimálisan be tudom vezetni a létező szabványokba, és el tudom mondani, hogy miért figyelje a csillagokat, amiket egy sisak kap az ilyen értékeléseken. Arról persze megnyugtatom, hogyha rendes szakboltban vásárol, akkor nem fog tudni olyan bukósisakot választani, ami nem kapott legalább egy elégségest a biztonságosságára, hisz különben nem lehetne a polcon.

Végül pedig, ha valaki konkrét helyet kérdez, ahol vásárolhat, akkor ajánlom neki azt az áruházat, aminek az oldalán mindezt megtanultam. Ezt tehetem minden féle probléma nélkül, hisz azok alapján, amit náluk láttam, biztos vagyok benne, hogy nagyon jól értenek a szakmájukhoz, és nem fog nekik problémát okozni segíteni bárkinek, aki az üzletükbe téved, meghozni a legjobb döntést.

Én pedig most, hogy minimálisan képben vagyok a bukósisakokkal kapcsolatban, sokkal gyorsabban meg tudom válaszolni a kérdéseket, és utána visszatérni azokhoz az ismerőseimhez, akiknek tényleg a búvárkodáshoz kapcsolódó segítségre van szüksége.