Az argon palack szerepe a búvárkodásban

Az argon palack szerepe a búvárkodásban

Egyik szenvedélyem a búvárkodás, imádok a víz alá merülni, és próbálom minél több ismerősömmel megismertetni ezt a remek sportot. Van, hogy a randijaimat is úgy szervezem meg, hogy a búvárkodás benne legyen, ugyanis ez számomra egyfajta vizsga is. Nem azt tartom fontosnak, hogy valaki tapasztalt-e benne, hanem hogy hogyan viszonyul hozzá, mit tud erről a sportról. Múltkor például egy kémikussal randiztam, és tudott nekem újat mondani. Amikor meglátott egy argon palackot, már nem volt visszaút, dőltek belőle a szavak.

Mondjuk nem is tudom, mit vártam, hiszen én mentem el randizni egy olyan emberrel, akinek a kémia az élete. Jobban belegondolva ez nem is akkora probléma, ugyanis egy biztos: ő nem fogja magára robbantani a lakást, ha takarítani kell. Azzal pedig, hogy elmondta, miért fontos az argon a búvárkodásban, egyenesen levett a lábamról.

Amikor már rajtunk voltak búvárruháink, elmondta, hogy a száraz búvárruhákat argonnal töltik, mert jó a hőszigetelő képessége. Persze sok jó és kevésbé jó tulajdonsága van ennek az anyagnak, például kiszorítja a levegőből az oxigént, ezáltal fulladást is okozhat. Szerencsére ez a veszély minket most nem fenyegetett, de jó volt megtudni egy kis kulisszatitkot a búvárkodásról, és a búvárruhákról.

A merülés előtt ennél több nem is igazán fért bele, de nekem egyelőre ez is bőven elég információ volt. A merülés csodálatos volt, pedig most nem egy tengert látogattunk meg, hanem egy sport klub medencéjében merültünk. Mégis maga az érzés, ahogy a víz körülvesz, nagyon jó érzés volt. Nem adta vissza azt az élményt, amikor a tengeri élővilágot is láthatom, de egy időre kárpótolt. A víz mindig lenyugtat, nem véletlenül javaslom mindenkinek a búvárkodást. Ráadásul egy medencében komolyabb bajod nem eshet.

A víz alatt csak mutogattunk egymásnak, de miután végeztünk, azért partnerem még kikérdezett, hogy emlékeszem-e arra, mit mondott az argonról. Persze mindent vissza tudtam mondani elejétől a végéig. Ezután folytatta az oktatást, és elmondta, hogy egy argon palack hasznos még az élelmiszeriparban, hegesztőiparban, és az építészetben is. De az argon előfordul még izzólámpákban, a neonreklámokban, és még számos területen felhasználható. Hasznosak tartottam ezeket az információkat, mert nagyon sok különböző érdeklődési körű ismerősöm van, és eszembe is jutott egyikük, aki nemrég még argon palackot keresett. Csak akkor még nem tudtam neki érdemben segíteni, mert nem voltak ismereteim ezzel kapcsolatban.

Randipartnerem elmondta, hogy ha biztosra akarok menni, akkor a Gázpalackfutáron érdemes szétnéznem argon palack ügyben, mert ott biztosan megtalálom azt, amit keresek. Bár én kifejezetten nem kerestem, de jól jött, hogy tudom, hova kell fordulnom. A randi után hazaérve meg is kerestem, és elküldtem ismerősömnek üzenetben, hogy ezt látta-e már.

Mint kiderült, még nem jött vele szembe ez a remek lehetőség, de bevallotta, hogy már nem is nagyon kereste, jegelte kicsit a dolgot. Most viszont örült, hogy kapott az argon palack keresésben segítséget. Pár nap múlva írt, hogy már meg is van a palack, és nagyon hálás a tippért.

Úgy tűnt, hogy partnerem sem tűnt el a képből, most ő vetette fel, hogy mehetnénk újra merülni. Amikor még száraz búvárruháinkban vártunk a nagy merülésre, megkérdezte, hogy hasznos volt-e a múltkori információ. Csak vidáman egy igen-t feleltem, azt már feleslegesnek tartottam ecsetelni, hogy igazából más vette nagyobb hasznát az elhangzottaknak.